Van eenzaamheid naar ontmoeting:
hoe Club Goud het verschil maakt
“Senioren in onze complexen zochten elkaar steeds minder op,” vertelt beleidsadviseur Willeke Peeters. “We zagen vereenzaming toenemen. Daarom bouwen we niet alleen mooie huiskamers en ontmoetingsruimtes, maar zoeken we ook naar manieren om deze tot leven te brengen. Club Goud helpt bewoners elkaar te ontmoeten door ‘iets anders’ te organiseren. Het idee? Dat ze elkaar daarna blijven opzoeken.”
Met activiteiten als huiskamerconcerten en gezamenlijke maaltijden maar ook samen met een museum werken aan een tentoonstelling, stimuleert Club Goud contact tussen buurtbewoners. Club Goud staat bekend om hun positieve aanpak, waarbij confetti en slingers niet mogen ontbreken. Altijd in nauwe samenwerking met ons als woningcorporatie én andere partijen in de wijk.
Samenwerking staat centraal
“Dat gaat niet altijd vanzelf,” zegt Hannah Wiersinga van Club Goud. “We werken met senioren vóór senioren. Dat betekent dat zij actief meedenken over de invulling van activiteiten. Soms duurt het een paar maanden voordat alles loopt, maar als je ziet hoe bewoners daarna elkaar weten te vinden, is dat het helemaal waard.”
De samenwerking met de Talis wijkbeheerders speelt hierin een sleutelrol. Zij kennen de bewoners, weten wat er speelt en wie enthousiast mee kan doen. Samen vormen we één team om mooie initiatieven van de grond te krijgen. Of zoals Hannah het verwoordt: “We hebben elkaar nodig om dingen voor elkaar te krijgen.”
Generaties verbinden: leren van elkaar
Een mooi voorbeeld van verbinding is het Generation Wise-project. Hier ontmoeten studenten van het ROC senioren in de wijk tijdens hun maatschappelijke diensttijd. Ze doen samen een spelletje, koken een maaltijd of luisteren naar elkaars verhalen. Hannah: “Zo leren jong en oud elkaar zien als gelijkwaardig, en steken ze iets van elkaar op.”
Een ander voorbeeld is het huiskamerfestival in Brakkenstein, waar professionele artiesten optreden in de woonkamers van bewoners. Dit brengt niet alleen cultuur naar de wijk, maar ook bewoners met elkaar in contact. “We zien dat dit soort activiteiten betrokkenheid en een gevoel van gemeenschap creëert.”
Verhalen uit de wijk: Stadsreporters
Een nieuw initiatief dat in 2025 van start gaat, is het project Stadsreporters. Senioren worden onder begeleiding van professionele filmmakers opgeleid om reportages te maken over plekken waar mensen samenkomen. Club Goud kwam het concept tegen in Haarlem en heeft het initiatief genomen om het naar Nijmegen te halen. Samen met de Nijmeegse Beeldbrengers heeft Club Goud de basis gelegd om het project hier te lanceren . Hannah: “Zo laten we bewoners zelf de verhalen van hun wijk vertellen en vastleggen voor de toekomst.”
Met deze initiatieven bouwen we samen aan een betere leefbaarheid in onze wijken. Want samen maken we het verschil.
Oproep: Ben je 55+ en wil je ook meedoen met Club Goud?
Als Goldmember van Club Goud kun je niet alleen genieten van Club Goud activiteiten, maar ook vrijwillig meedenken en meehelpen bij de organisatie ervan. Tijdens onze feestelijke evenementen en bijeenkomsten ontmoet je ook andere enthousiaste leden. Heb je interesse om bij te dragen? Laat het ons weten via hallo@clubgoud.com.
Meer informatie over Club Goud? www.clubgoud.com.