(024) 352 39 11

Start bouw woon-zorggebouw Aaron in Nijmegen-Noord

In Hof van Holland (Nijmegen-Noord) start Plegt-Vos in opdracht van ons deze week met de bouw van woonzorggebouw Aaron met 91 appartementen. Dit gebouw is bedoeld voor vitale ouderen, ouderen met een zorg- en ondersteuningsvraag én jongvolwassenen met een beperking. Eind dit jaar is het duurzame gebouw klaar. Dan wonen vitale en minder vitale bewoners bij elkaar, vlak bij alle voorzieningen die in de loop van de tijd worden gerealiseerd. Het idee is dat de bewoners, of ze nu meer of minder behoefte hebben aan zorg, onderdeel zijn van de nieuwe buurt en zo lang mogelijk zelfstandig kunnen wonen. De in totaal 45 Talis-woningen, worden in drie fases via Entree te huur aangeboden, we zitten nu in de eerste fase.

308 Talis 01 Aaron Achterzijde C

Naar elkaar omkijken
De 45 Talis-appartementen voor zelfstandig wonende 60-plussers zijn 60 m², rolstoeltoegankelijk en voorzien van één grote slaapkamer met balkon. Verder komen er een gezamenlijke huiskamer, grote tuin en gemeenschappelijke logeerkamer. ‘Wat Aaron bijzonder maakt, is dat onze huurders een soort community gaan vormen, een plek waar het gewoon is dat buren naar elkaar omkijken. Hoe dat gebeurt, dat bepalen de bewoners zelf. Ze denken ook vooraf mee over hun nieuwe woningomgeving. Met de eerste huurders van 15 appartementen willen we aan de slag om een goede start te maken voor het samen wonen in Aaron. We willen van hen horen wat hun ideeën zijn over de inrichting van de gezamenlijke huiskamer, welke activiteiten ze leuk vinden. Die inbreng gebruiken we vervolgens om huurders voor de andere 30 appartementen te zoeken, zodat er al een binding samen kan ontstaan,’ aldus Dorothée Jansen, de community builder. ‘Veel ouderen hebben de behoefte om samen leuke dingen te doen of activiteiten te organiseren. Een gezamenlijke huiskamer nodigt uit om dit te doen. In een community draag je bij, je helpt en anderen zijn er ook voor jou. Als je zo met anderen leeft, kan dat bijdragen aan de kwaliteit van jouw leven. Door samen te leven, red je je langer in je eigen huis.’

Nieuw stadsdeel met straks veel levendigheid
Samen met ZZG zorggroep hebben we het Vitaal Wonen-concept ontwikkeld; een mix van ouderen die zorg en ondersteuning nodig hebben én ‘wonen met een plus’, voor zelfstandig wonende 60-plussers. De locatie is geschikt voor ouderen. Het ligt naast het toekomstige winkelcentrum, vlakbij station Lent en op een steenworp afstand van het gezondheidsplein. Bovendien vind je er straks ook nog de levendigheid van een nieuw stadsdeel. Voor ouderen die graag dichterbij hun kinderen of kleinkinderen in de Waalsprong willen wonen, is dit ook een goede plek. We bouwen in een nieuw gedeelte van Nijmegen-Noord. Aaron is straks het allereerste project in Hof van Holland dat wordt opgeleverd.

Aaron met 91 appartementen
Naast de 45 Talis-appartementen, komen in Aaron 36 wat kleinere appartementen voor ouderen die zorg en ondersteuning nodig hebben. ZZG zorggroep verleent hier de zorg. Woongroep Majstro huurt in Aaron straks 10 appartementen voor jongvolwassenen met een meervoudige beperking. Deze kleinschalige woongroep komt op de begane grond. Stichting Majstro is een initiatief van ouders die in Aaron een geschikte woonplek hebben gevonden voor hun kinderen met een meervoudige beperking.

Duurzaam gebouw
Ook bijzonder aan Aaron is het duurzame karakter van het gebouw. Op het gebouw komen veel zonnepanelen en het krijgt ook deels een sedumdak. Het groene dak helpt bij het opvangen en bufferen van hemelwater en het heeft een koelend effect in het gebouw. Ook bouwt aannemer Plegt-Vos dit gebouw zoveel mogelijk natuurinclusief. Zo komen er gevelnestkastjes, extra groen en speciale vogel- en insectenfaciliteiten in de tuin. Bij de bouw worden ook minerale steenstrips gebruikt die de aannemer op de prefab houtskeletbouwelementen plaatst. Deze zijn biologisch afbreekbaar en niet van echte stenen te onderscheiden. Aaron heeft straks ook een materialenpaspoort. Daarin staat welke en hoeveel materialen er zijn verwerkt, wat deze waard zijn en hoe bouwstoffen kunnen worden hergebruikt. We leveren straks een demontabel gebouw op. Het pand is eenvoudig weer uit elkaar te halen en de materialen zijn ooit bij de eventuele afbraak van het gebouw gemakkelijk te hergebruiken.

De naam Aaron
Het gebouw heet Aaron en op het gebouw komt straks de volledige naam van Julian Aaron Cook. Majoor Julian Aaron Cook (1916 – 1990) gaf op 20 september 1944 tijdens Operatie Market Garden als commandant van een luchtlandingseenheid leiding aan de succesvolle Waaloversteek. Ruim een jaar later ontving Cook de Militaire Willems-Orde uit handen van Koningin Wilhelmina.