(024) 352 39 11

Ventileren

Goed ventileren is nodig voor uw gezondheid. Toch gebeurt dit vaak onvoldoende. 1 op de 10 woningen heeft schimmel, bijna de helft bevat tabaksrook en in veel huizen is binnen meer fijnstof aanwezig dan buiten. Ventilatie kan dus beter. Hieronder leest u meer informatie over ventileren. En vindt u handige tips in een overzichtelijke folder.

Vroeger ging luchtverversing in huis vanzelf, via naden en kieren. Maar in moderne kierdichte huizen gebeurt dat niet en is andere ventilatie nodig. Vuile lucht moet het huis uit en schone lucht moet aangevoerd worden. Vervuilde lucht in huis versterkt allergieën, luchtwegproblemen en irritatie van slijmvliezen, zeker bij ouderen en mensen die al ziek zijn. Ventilatie zorgt voor minder vuile lucht in huis; helemaal te voorkomen is vervuiling niet. Lees meer over ventileren op de website van Milieucentraal.

Zorg voor voortdurende aanvoer van frisse lucht via open (klep)raampjes en/of ventilatieroosters. En zorg dat lucht door uw huis kan stromen, via ruimte onder de binnendeuren of roosters in binnendeuren en -muren.

Ventileer ook als het buiten koud is
Het klinkt misschien gek, maar ook bij koude temperaturen buiten is ventileren erg belangrijk. Door goed te ventileren is de lucht binnen droger. Droge lucht is makkelijker te verwarmen dan vochtige lucht. Dus kost het minder energie om de woning warm te krijgen én te houden.

Advies op maat
Veel woningen zijn verschillend. Ook om te ventileren. Het maakt uit of u een ventilatiesysteem heeft, of u roosters heeft, of u alleen of met veel personen woont, of u de was binnen laat drogen enzovoort. Op de website van Milieucentraal kunt u een ventilatiecheck doen. Ontdek zo welke ventilatie u in huis heeft. En krijg meteen praktische tips!

Heeft u een (mechanisch) ventilatiesysteem?
Heeft u woning groot onderhoud gehad of woont u in een nieuwbouwwoning? Dan heeft u meestal een mechanisch ventilatiesysteem. Deze hoort altijd aan te blijven staan. Elk systeem heeft een handleiding. Heeft u de handleiding niet meer? Vraag die dan gerust bij ons op.

In dit filmpje leggen we u uit hoe ventileren met een mechanisch ventilatiesysteem werkt:

In onderstaande pdf ziet u snel hoe u – in uw goed geïsoleerde woning – een prettig binnenklimaat houdt en lage stookkosten.

Heeft u nog vragen over ventileren?
Neemt u dan gerust contact met ons op.

Download de folder over ventileren

Download de folder