Wilt u uw tuin vergroenen? Talis denkt graag met u mee. En ook uw gemeente helpt een handje.
U hoeft echt geen groene vingers of heel veel tijd of geld te hebben om te tuinieren. Wilt u wel, maar weet u niet hoe en waar te beginnen? Wij geven u 5 tips.
- Ga op onderzoek uit – Kijk eens goed in uw tuin waar u tegels kunt vervangen door groen.
- Verwijder tegels – De oude tegels kunt u eventueel hergebruiken door er een plantenbak of verhoogde borderrand van te maken.
- Verbeter de bodem – Wanneer de stenen weggehaald zijn, kunt het bestratingszand dat onder de tegels lag vervangen voor tuinaarde.
- Kies voor de planten die u blij maken – Door de juiste, onderhoudsarme planten te kiezen, bespaart u tijd en moeite. U kunt hier klikken voor een aantal voorbeelden. Ook kunt u bijvoorbeeld kiezen voor potjes kruiden of zaadjes.
- Groen onderhouden – Geef uw plantjes water wanneer dat nodig is en verwijder onkruid. Als u dat meteen goed bijhoudt, scheelt dat veel werk in de toekomst.
Woont u in Nijmegen?
Operatie Steenbreek
Stichting Steenbreek is in de gemeente Nijmegen actief. Stichting Steenbreek is opgericht met een missie: Stenen eruit, GROEN erin! Zij helpen u om te beginnen met vergroenen. U kunt bijvoorbeeld gratis tuinadvies aanvragen bij een tuinadviseur.
Kijk voor nog meer tuintips op de website van Steenbreek.
Heeft u zelf nog leuke ideeën om meer groen aan te brengen?
Stuur uw idee dan hier in. Op deze pagina van de gemeente Nijmegen kunt u natuurlijk ook inspiratie op doen voor uzelf of uw wijk.
Woont u in Wijchen?
Campagne ‘Een groener Wijchen’
De gemeente Wijchen komt in actie voor Een groener Wijchen. De gemeente deelt op verschillende campagnedagen gratis plantjes, bloemzaad, regenmeters en thermometers uit. Ook krijgt u tips om meer groen aan te brengen in uw tuin. Wijchen Noord was al aan de beurt. De komende tijd komen andere wijken aan bod. Meer informatie over deze campagne vindt u hier.
Gereedschap te leen
Wilt u met uw tuin aan de slag, maar heeft u geen tuingereedschap? Als u in Wijchen woont kunt u gratis gereedschap van Talis lenen. De wijkbeheerder komt gereedschap zoals een heggenschaar, hogedrukspuit of grasmaaier bij u thuisbrengen en haalt het een paar dagen weer op. Wilt u hiervan gebruikmaken? Neem dat contact op met uw wijkbeheerder in Wijchen.

Zelf een geveltuin aanleggen
Een geveltuin is een klein strookje groen direct aan uw woning. Een geveltuin maakt u door een paar tegels uit de stoep te halen en te vervangen door planten. Zo helpt u uw buurt groener te maken én draagt u bij aan een betere leefomgeving! Hier leest u hoe u aan de slag kunt. Talis kan u ondersteunen met advies, gereedschap of materiaal (afhankelijk van het budget). Voor meer informatie kunt u contact met uw wijkbeheerder.
- Check waar u mag planten
- Is de grond van de gemeente? U mag maximaal 45 cm stoep verwijderen zonder melding te doen.
- Is de grond van Talis? Meld uw plannen bij ons; we denken graag mee over de mogelijkheden.
- Randvoorwaarden
- Houd minstens 1,2 meter stoep vrij voor voetgangers
- Graaf niet dieper dan 30 cm zodat u geen leidingen raakt
- Zorg dat uw geveltuin geen overlast veroorzaakt
- U mag geen zelf-hechtende klimplanten gebruiken (zoals Hedera)
- U bent zelf verantwoordelijk voor aanleg en onderhoud
- Betrek uw buren:
- Als uw geveltuin ook grenst aan de woning van anderen, informeer dan medebewoners en stem uw plannen af.
***
Tv-programma ‘De groenste straat van Gelderland’ was in Nijmegen
Het programma kwam langs in de wijk Hatert in de groen van Prinserenstraat. Benieuwd hoe deze ‘grijze’ is veranderd naar een groenere straat? Bekijk dan de aflevering hier.