De gemeente maakt komende jaren per wijk een wijkwarmteplan
Zij doet dit samen met huiseigenaren, huurders, ondernemers, instellingen, woningcorporaties (zoals Talis), netbeheerder Liander en energiebedrijven. Zo’n plan maken duurt dan ongeveer 1,5 jaar. In dat plan staat welke warmtebronnen mogelijk zijn in uw wijk, buurt, straat of woning. Bijvoorbeeld aansluiting op een warmtenet, alles elektrisch of met hernieuwbaar gas/biomassa. Daar komen nog andere warmtebronnen bij, die nu nog in ontwikkeling zijn. Het doel is de kosten voor iedereen zo laag mogelijk te houden.
Brief gemeente Nijmegen over aardgasvrij, februari 2019
Talis is één van de betrokken partners bij het aardgasvrij maken
We zijn in overleg met de gemeente Nijmegen en de andere partijen over hoe we dat kunnen doen. Betaalbaarheid voor onze huurders is een belangrijk uitgangspunt voor ons.
Al jaren investeren we in het energiezuiniger maken van onze woningen, bijvoorbeeld door isolatie. De landelijke doelstelling is om huurwoningen op gemiddeld energielabel B te hebben in 2021. Dat hebben we eind 2019 al gehaald. We kijken inmiddels al verder, zodat onze woningen uiterlijk in 2050 CO2-neutraal zijn.
Planning: in 2035 eerste wijken aardgasvrij
De voorbereidingen voor het wijkwarmteplan zijn al gestart voor: Hengstdal, Bottendaal, Zwanenveld , Meijhorst en een deel van Lankforst. Daarna volgen Hatert en het stationsgebied/centrum. Al deze wijken zijn volgens planning in 2035 aardgasvrij. Voor de andere Nijmeegse wijken wordt stapsgewijs vanaf 2022 een wijkwarmteplan gemaakt. Deze zijn volgens planning uiterlijk in 2045 aardgasvrij. De gemeente informeert u wanneer uw wijk aan de beurt is.
Er is een speciale website
Neem voor veel informatie een kijkje op de website Nijmegen aardgasvrij. Bijvoorbeeld waarom Nijmegen aardgasvrij wordt en wat aardgasvrij per wijk betekent.
Al eerder beginnen met besparen op energie?
Bekijk dan wat u zelf kan doen bij onze bespaartips.